Kolme tärkeintä syytä käydä urheilijatesteissä

Esport-valmennuskeskuksessa testataan vuosittain yli 2000 urheiluharrastajaa, joista suurin osa on juniori-ikäisiä. Usein urheilijoiden testaaminen mielletään vain aikuis- ja ammattiurheilijoiden toiminnaksi, vaikka todellisuudessa urheilijatestauksen suurimmat ja pitkäkestoisimmat hyödyt saadaan silloin, kun testaus aloitetaan varhaisessa juniorivaiheessa.

Listasimme tähän artikkeliin kolme tärkeintä syytä, miksi urheilijatestaus tulisi kuulua osaksi jokaisen urheilevan nuoren liikuntaharrastusta:

1. Testitulosten avulla voidaan paremmin tukea lapsen normaalia kasvua ja kehitystä

Yksi tärkeimmistä asioista nuorten urheilijoiden testaamisessa on löytää kehityskohteet erilaisissa luonnollisissa liikemalleissa. Jos nuori ei pääse esimerkiksi syystä tai toisesta kyykkyyn (lue ylen artikkeli nuorten kyykkäämistaidoista: https://yle.fi/uutiset/3-11065687), joka on hyvin olennainen liikemalli esimerkiksi hyppäämisessa ja alastulossa sekä suunnanmuutoksissa niin vuosien saatossa nuorelle voi pahimmillaan tulla harrastuksen parissa tuhansia väärillä liikeradoilla tehtyjä toistoja ellei virheasentoja ole huomattu ajoissa eikä niiden korjaamiseen tehty toimenpiteitä.

Junioreille paljon tekemässämme 7 liikkeen FMS-testissä tunnistetaan mahdollisia lihaksiston puolieroja ja kehon toimintaa haastavia heikkoja lenkkejä. Tulospalautteen ohessa saa henkilökohtaisen harjoitusohjelman, jonka sisältö rakentuu omien kehityskohteiden mukaan. Testitulokset antavat lajivalmentajalle paljon lisätietoa nuoren liikkumisesta, jolloin valmentaja voi yksilöllisemmin ja turvallisemmin ohjata nuorta treeneissä oikeaan suuntaan. Muun muassa Esport Hongan jalkapalloseurasta Esport valmennuskeskuksessa käy FMS-testeissä 16 juniorijoukkuetta kaksi kertaa vuodessa.

2. Lapsen/nuoren kipinä oman terveyden edistämiseen syttyy jo nuorena

Kun kuntotestaamisen vaikutuksia ollaan tutkittu aikuisten kohdalla, ollaan huomattu, että testaus lisää motivaatiota liikunnan harrastamiseen. Testitilanne on myös nuorelle erinomainen paikka oppia lisää itsestään ja omasta terveydestään ja samalla liikunnan harrastamiseen saa aivan uudenlaista näkökulmaa ja motivaatiota. Kun nuori ymmärtää, että liikunta on hauskanpidon lisäksi tapa huolehtia omasta kehosta ja hyvinvoinnista ja sitä pystytään myös kartoittamaan turvallisesti ja hauskasti tutussa porukassa testien muodossa niin siitä jää positiivinen mielleyhtymä pitkälle aikuisuuteen.

3. Ymmärrys lajin vaatimuksista kehittyy, jolloin harjoittelua on mahdollista ohjata lajin kannalta oikeaan suuntaan

Testituloksista saatu kokonaiskatsaus auttaa valmentajaa ja lajin parissa toimivia ymmärtämään ja näkemään paremmin, mitkä ominaisuudet ovat vahvuuksia ja mitkä asiat kaipaavat erityistä huomiota eri ikäluokissa. Tämä puolestaan auttaa ohjaamaan harjoittelua ikäluokittain oikeisiin asioihin, mikä luonnollisesti edesauttaa lajisuorittamista ja siinä kehittymistä ikäluokasta toiseen.

HAC-testipaketti

Esport valmennuskeskus teki vuonna 2019 ensimmäiset urheilijatestit HAC:n junioriurheilijoille ja yhteistyö jatkuu vuonna 2020. Vuonna 2020 urheilijatestit toteutetaan HAC-testipäivässä lauantaina 25.1.2020. Ilmoittautuminen testeihin avautuu tammikuussa. HAC:n junioriurheilijoille räätöityyn testipakettiin sisältyvät seuraavat testit:

Testi 1: FMS-testi

FMS-liikehallintatestaus on 7 liikesarjan toiminnallisen liikkuvuuden kartoitus. Testissä tunnistetaan mahdollisia lihaksiston puolieroja ja kehon toimintaa haastavia heikkoja lenkkejä. Tulospalautteen myötä jokainen saa henkilökohtaisen harjoitusohjelman, jonka sisältö rakentuu omien kehityskohteiden mukaan. Voit lukea lisää testistä täällä.

Testit 2 & 3: Ketteryysrata ja kevennyshyppy

Ketteryysradan avulla pystymme kartoittamaan ketteryysominaisuuksien lisäksi esimerkiksi suunnanmuutostaitoa, kehonhallintaa, takaperinjuoksua ja keskivartalon tukea. Testissä ajanotto tapahtuu valokennojen avulla. Ketteryystesti suoritetaan molempiin suuntiin, jotta mahdolliset puolierot pystytään tunnistamaan. Kevennyshypyssä kartoitetaan esimerkiksi alavartalon voimantuottokykyä, kehonhallintaa ja yleistaitavuutta hyppäämisen ja alastulon muodossa. Tulosten pohjalta jokainen saa henkilökohtaisen palautteen, kuinka ominaisuuksia voidaan lähteä kehittämään.

Muuta: Henkilökohtainen palaute + harjoitusliikkeet

Yksilöllisestä palautteesta testattava näkee oman tuloksensa suhteessa joukkueen keskiarvoon. Tämän lisäksi jokainen palaute pitää sisällään yksilöllisen palautteen kirjallisena, sekä harjoitusohjeita ominaisuuksien parantamiseen käytännön ohjelmien kautta.

Yksilöllisten palautteiden lisäksi valmentaja saa oman koonnin, mistä hän näkee tulokset koottuina ryhmäpalautteena. Koonnin avulla valmentaja näkee nopeasti ryhmän vahvuudet ja kehityskohdat.

 


Teksti ja kuvat: Jussi Pesola, Esport Valmennuskeskus